Medemblik wordt riviercruisestad

MEDEMBLIK – Het wordt steeds populairder voor riviercruises om in het hoogseizoen aan te meren in de haven van Medemblik. De stad wil gehoor geven aan deze toenemende vorm van toerisme en in de zomer van 2019 een beter aanbod creëren voor de kortstondige bezoekjes: “We moeten ze namelijk binnen vier uur entertainen.”

‘Medemblik als riviercruisestad’ is een uitgesproken ambitie van de gemeente. Het is wel een merkwaardige ambitie, want Medemblik ligt niet aan een rivier maar aan het IJsselmeer. Dit mag de pret niet drukken, want ook het IJsselmeer trekt veel riviercruiseboten. 

Meer verdienen
“Vorig jaar hebben we gemerkt dat er meer boten bij ons aanmeren. Dit jaar willen we de mensen veel keuze aan leuke activiteiten aanbieden”, vertelt Stefan Droog van de gemeente Medemblik.
 

Riviercruises maken een korte stop van maximaal vier uur, waarbij de mensen vermaakt moeten worden. De gemeente wil de musea, de haven en de lokale ondernemers aansporen om meer voor deze mensen te doen. “Hopelijk verdienen ze er dan zelf ook iets aan”, aldus Stefan. “De kerk heeft bijvoorbeeld al een bord buiten gezet dat ze gratis binnen kunnen kijken”, vervolgt hij. 

Overlast door toestroom
Via de cruises zullen Medemblikkers vooral senioren hun stad zien binnen lopen, dus overlast van geluid en vrijgezellenfeesten zal niet aan de orde zijn. Toch wordt er wel degelijk rekening gehouden met de andere overlast. “Het is niet de bedoeling dat omwonenden hinder ervaren van een haven die wordt ondergelopen door toeristen”, aldus de gemeente. 

Het hoogseizoen start in mei en zal in september eindigen. Dan zal de gemeente het net weer ophalen om te bepalen of de groei nog verder wordt uitgebreid. 

About the author: all4events